Muzeul Grigore Antipa

De puțin timp, Muzeul Grigore Antipa din București s-a redeschis pentru public. Deși cred că pot număra pe degetele de la o mână vizitele în București de dinainte să mă mut aici, văzusem muzeul de două ori. Și ieri am fost și a treia oară, să văd și eu ce nebunie a ieșit după renovare.

Și mi-a plăcut. Aproape toate exponatele sunt incluse în diorame. Frumos realizate, frumos luminate. Lucrurile sunt animate de câte un filmulet proiectat pe ici pe colo pe câte-un perete, cu animalele în sălbăticie. Fiecare dioramă are un infospot, sau cum l-or denumi oamenii, un touchscreen frumos în care clickănești pentru info despre fiecare element din dioramă. Informații în română și-n engleză. Am înțeles că sunt și ghiduri audio pe care le poți lua la intrare dar eu n-am trăit experiența asta pentru că am ajuns la ultima oră a programului și eram în criză de timp.

Peștera e renovată și e și mai frumoasă decât înainte. La etaj e o zonă dedicată anatomiei, cu organe în formol și multe mulaje de plastic foarte potrivite pentru o oră de anatomie. Profesorii din București sunt niște fraieri dacă nu profită de asta. Sunt inclusiv mulaje 3D ale celulei, neuronului etc. Mi-a plăcut foarte mult zona asta. Ah, și sunt doi feți siamezi în formol. Puțin freaky dar foarte interesant.

Mi-a plăcut foarte mult camera de geologie, unde pășești pe podea de sticlă printre exponate rupestre. Și o schemă cu erele geologice mi-a amintit de orele de geografie din liceu, când ne chinuiam să le învățăm pe de rost. Și mi-au plăcut mult pieile de anaconda și piton expuse într-o cameră. La grădina zoologică îi vezi încolăciți, de-abia aici unde îi vezi expuși pe lungme îți dai seama câta ditai monștrii sunt.

În rest, scheletele de dinozauri sunt tot alea, nu m-au mai impresionat cu nimic. Și o nemulțumire. Am văzut pe net poze cu o boltă cerească șmecheră. Live, am văzut doar un tavan semicircular înconjurat de multe proiectoare stinse. Bad bad Antipa people.

All in all, merită văzut, e frumos realizat și are exponate de toate felurile. O galerie foto drăguță pe site-ul HotNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *