Meniul la nunta, o alegere dificila

Un detaliu important in ansamblul nuntii, fara doar si poate, meniul este acela care ne ridica numeroase probleme. Poate si din cauza faptului ca visam la perfectiune, ori pentru ca firea noastra este una „gurmanda”, care asociaza intotdeauna buna – dispozitie cu o masa satioasa, delicioasa si plina de rafinament. Un singur lucru este cert si anume faptul ca aveti la indemana o sumedenie de optiuni atunci cand vine vorba despre nunta, alegerile fiind reprezentative fie pentru meniul clasic, fie pentru cel inspirat dintr-o bucatarie a momentului: cea frantuzeasca, italieneasca ori greceasca. Daca unul dintre miri este de o alta nationalitate, atunci in meniu trebuie sa isi faca loc si preparatele ilustrative pentru regiunea din care acesta provine, iar un potential echilibru devine si mai dificil de gasit. Acelasi lucru se intampla si la crestinarea copilasului, cand din meniul prestabilit al restaurantului de botez trebuie sa alegeti si preparate cu semnificatie.

Care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont inainte de a alege meniul ? In primul rand, anotimpul in care iti organizezi nunta, pentru ca anumite feluri de mancare se potrivesc mai bine cu sezonul cald, in timp ce altele pot fi mai bine primite in cadrul anotimpurilor reci. O nunta tarzie in toamna va permite sa apelati si la preparate care se bazeaza mai mult pe sortimentele „mai grele” de carne, in timp ce meniul unui eveniment organizat in inima verii va trebui sa fie unul mai degajat, racoritor si usor de digerat. Cel mai pretentios preparat este, cu siguranta, tortul, caci in timpul verii prajiturile care se bazeaza pe o compozitie fructata sunt cele mai apreciate, in timp ce toamna aveti libertate de alegere intre ciocolata, frisca, piscoturi ori fructe confiate.

Restaurant AcapulcoUn al doilea criteriu este reprezentat de tematica, asta pentru ca o nunta care doreste sa promoveze stilul minimalist nu se va potrivi niciodata cu o porttie de sarmale, in timp ce un eveniment traditional – medieval va avea nevoie de un meniu romanesc pe masura. Nu in ultimul rand, este importanta media de varsta a publicului, asta pentru ca un public tanar va fi mult mai impresionat de preparatele culinare sofisticate, in timp ce publicul matur isi va indrepta aprecierile tot catre un meniu autohton, presarat cu bunatati de „acasa”.

Din perspectiva peisajului romanesc, meniul nuntilor cunoaste urmatoarea distributie. Pe de-o parte, avem aperitivul – compus dintr-o sumedenie de preparate, unele mai frumos aranjate decat celelalte. Dupa aceea, in regiunile unde nuntile se organizeaza in timpul zilei exista ciorbele sau supele traditionale, o astfel de portie reprezentand cel de-al doilea fel de mancare. In cadrul evenimentelor festive organizate seara, alimentele lichide ( supa & ciorba) vor fi inlocuite cu pestele, carnea alba fiind preferata de majoritatea cuplurilor de indragostiti. Cel de-al treilea fel de mancare este reprezentat de sarmalute, fie in foi de varza fie in foi de vita, urmand ca ultimul fel sa infatiseze friptura. Aici, alegerile pot fi dintre cele mai diversificate, sortimentele de carne apreciate fiind atat puiul, cat si vita sau porcul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *