Co-working in Sibiu

Săptămâna trecută am lucrat o jumătate de zi în hub-ul din Sibiu. În primul rând, yeeey, Sibiul are un hub! Și bravos de trei ori lui Ciprian Stăvar că se încăpățânează să-și vadă ideile puse în practică!

Acum, pe rând, ca la grădi. Ce e ăla hub? E un spațiu în care vin să lucreze (sau să ”co-work-uiască” ) oameni cu interese comune – fie că sunt antreprenori, fie că sunt freelanceri sau – după cum am văzut în hubul din Sibiu – fie că sunt angajați în firme consacrate, care au sediul lor stabil, dar vin din când în când să lucreze în hub pentru a schimba mediul și a mai schimba o vorbă cu oamenii care sunt acolo. Chiar în ziua în care am lucrat eu în hub, erau băieții de la ITNT.

Organizatorii pot alege diverse rețete pentru hub-uri. Noi (How to Web team), lucrăm de ceva vreme să înființăm în București un hub dedicat exclusiv oamenilor din zona de tehnologie – pentru a continua drumul deschis deBucharest Hubb. Despre profilul oamenilor care se potrivesc în hubul din Sibiu, Ciprian spune:  

Comunitatea creată în jurul Central Hub Sibiu are legătură cu web-ul, fie că sunt programatori, designeri, freelanceri, publisheri sau specialiști ce oferă servicii de marketing online. Ceea ce ne dorim este să atragem oameni cu inițiativă antreprenorială, pasionați de tehnologie și modul cum aceasta poate ajuta, în cele din urmă, oamenii. Este foarte importantă și latura de lifestyle. Poate sună pretențios, dar ne gândim la multiplele aspecte ale vieții, de la pasiuni la dezvoltarea noastră ca indivizi. Cred că roata vieții nu trebuie să fie preponderent formată din activitatea care generează finanțele, iar munca se poate combina foarte bine cu pasiunea.

În București există de asemenea un hub dedicat în preponderență antreprenoriatului social. În orice variantă, ideea e aceeași – să lucrezi într-un mediu în care ai alături oameni cu care să poți face schimb de idei și cu care te poți ajuta.

De asemenea, huburile sunt locul perfect pentru organizarea evenimentelor pentru comunitate. La Central Hub Sb va avea loc în curând un Code retreat. În ziua în care am fost eu, Bogdan și-a desfășurat sesiunea de Open Office Hours dedicată Sibiului acolo. La Bucharest Hubb, Vlad organiza interviuri cu antreprenori români și multe altele. Și la evenimentele astea, au întâietate membrii hub-ului, dar pot participa și oameni din afară. Dacă știu bine, la Sibiu există și un tip de abonament dedicat conectării la astfel de evenimente.

Pentru sibienii curioși, Central Hub Sb are sediul în clădirea unde a fost magazinul de produse bio Kazza, pe Târgul Vinului, nr. 9. Are și o curte în care ți-e mai mare dragul să lucrezi sub vița de vie! Și pentru că eu am vorbit acum mult despre Sibiu, puțin despre București, să menționez că din câte știu eu, spații de co-working sunt și în Timișoara, Cluj, Brașov. Și probabil și în alte orașe, de care nu știu eu… Dacă știți voi, vă rog să mă completați.

Ca un fel de concluzie, mie personal conceptul de co-working mi se pare foarte util, și cred că mersul în fiecare zi la birou într-un astfel de mediu ajută mult la moral și la productivitate. True, vei avea nevoie de căști și trebuie să fii genul de om care se poate concentra în monitorul lui și poate ignora tot ce e în jur, în momentele în care ai nevoie să faci treabă singur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *