La locurile voastre: democratie

Pe vremea cand trupa lui Petre Roman se lupta cu mormanul de fiare vechi care zicea ca e industria romana, iar sefii penelisti ii spargeau geamurile si se pregateau sa intre la guvernare in mod repetat si din toate pozitiile, de la Bucuresti a rasarit, din nou, soarele. Il chema Silviu Brucan (netradus, Brukner) si venise, impreuna cu Tismaneanu sr. (netradus, Tismenitki sr.), pe tancuri, sa bea o vodca cu tovarasa Vass (tradus, Olteanu) si sa ne aduca libertate si poporul rus. Dupa ce a haladuit o vreme in scurta de piele, cizme cu caramb inalt si nagan la brau, timp in care a insamantat lumea care ne conduce acum, s-a trezit dat la o parte de aia care le strigau, la 5 dimineata, prin fata vilelor luate cu japca, „Ia la praz, ia la praz!”.
Dupa ’89, vitaminizat de Don Petre Roman y Nomenklatura, a iesit sa ude rasadurile de miliardari care inmugureau prin Primaverii dar si prin tot ministerul de Bucuresti. Ba, mediatizat cu sarg, a ajuns sa fie supranumit si Micul Nostradamus. Apoi a plecat la Patrunjel sa-si odihneasca oasele ruginite de armata (Rosie, desigur).
Ce-a ramas de la el? Oase rupte, colectia ziarului „Scanteia” si Petre Roman. Si o manipulare celebra: „In Romania, va fi democratie peste 20 de ani!”
Conform lui Brucan, peste doi ani ar trebui sa fie democratie in Romania… Chiar credeti? Priviti-i mecla noului ministru al Justitiei, va inspira numa’ democratie, nu? Si reforma, nu? Si lupta impotriva coruptiei, nu? Si dreptate, nu? Si noua fata a Romaniei europene, nu?
Brucan a dat un orizont de doua decenii ca sa aiba poporul o luminita la capatul tunelului la fel ca in anii ’50, cand se povestea că in comunism nu va mai fi nevoie de bani si fiecare-si va lua dupa necesitati. La noi s-a intamplat de abia dupa ’89, cand multi dintre cei ce au crezut in comunism chiar au luat dupa necesitati: domnul Patriciu – petrol, domnul Basescu – flota, domnul Pinalti – curent, domnul Becali – terenuri ale armatei etc., chiar si pe la noi, p-aici, domnul Familia Tender si domnul Fratii Cristescu reusind frumoase tranzactii (cu statul), tot dupa necesitati. Care n-a apucat, au prins si ei ba un post de parlamentar, ba de judecator al comunismului, de vuia Universitatea Maryland, unde da cu gura, intr-un anonimat complet, celebrul nostru Tismaneanu.
Da’ democratia? au sa sara unii, cand o sa fie democratie in Romania? Pai uite, fratilor, cam peste 20 de ani! Sper sa nu se ajunga sa mi se spuna Micul Brucan… Pe ce ma bazez? Pai, uite, in urma unui sondaj Gallup, aparura si salvatorii nostri! Zic gallupii ca 30 la suta din tineri nu citesc nici o carte, ca 60 la suta stau cu ochii beliti la emisiunile in care parasutele bucurestene, care la ore mici lucreaza en detail, isi scutura bucile en gros pe la emisiuni de divertisment si cacao, acelasi procent fiind adoratorii lui nea Guta sau nea Playback Dance. Printre toate cocomarlele astea care au valoare cat am avut noi la urne in astia 18 ani, cica se misca si vreo 5 la suta care au treaba mai mult cu compu’, care socializeaza pe mai mult pe mess, care umbla cu parul vopsit mai mult in negru, au toale negre si casti cu „Deftone”, „Gojira”, „Crazyfists”, „Hatebreed” sau „Slipknot” la urechi. Contesta tot pana inteleg despre ce e vorba, ii intereseaza teatrul si literatura, in special partea „spargatoare” de rutina, se informeaza la zi fara televizor si nu dau doi bani pe sistemul nostru pe care ar dori să-l destructureze. Au vederi progresiste, vor reusi financiar, urasc rasismul si razboaiele, si au devize ca „Fuck the system” si „Meat is murder”. Sunt adeptii activismului si, conform unor brain-uri din sociologie, vor aduce democratia in Romania.
Acum au 15-25 de ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *