Cum sa iei cel mai bine si eficient decizii

Luarea deciziilor nu este atat de usoara, in special atunci cand vine vorba de decizii de viata importante. Stiu atat de multi oameni care s-au confruntat cu astfel de decizii si au ramas intr-o situatie chiar toxica. Faptul ca nu stim ce inseamna viitorul poate fi descurajant. E ca si cum stai intr-o padure intunecata si urmeaza sa patrunzi in necunoscut.

Uneori, avem nevoie doar de o schimbare de perspectiva pentru a ne imbunatati abilitatile de luare a deciziilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca pierdem cu usurinta din vedere cand suntem in mijlocul unei dileme. Stresul ne poate coplesi pana la punctul in care nu mai putem vedea lucrurile in mod clar.

Cauta argumentele pro si contra
Notati aspectele pozitive si nu uitati sa includeti factorii care au determinat decizia in primul rand. Aspectele negative sunt, de asemenea, importante, deci scrieti orice motiv pentru care va simtiti reticenti in luarea de masuri. Incercati sa fiti cinstit cu privire la consecintele actionarii si nu luati masuri.

Cautati o persoana care are aceeasi experienta
Sfaturile de tip Google sunt o solutie la dilema. Daca faceti acest lucru, veti gasi o multime de informatii si acest lucru va va coplesi si mai mult. Desi informatiile corecte pot fi utile, experienta in viata reala este mai buna. Deci, gasiti pe cineva pe care il respectati si ati trecut prin aceeasi situatie cu care va confruntati.

Cautati decizia in detrimentul alternativei
Alternativa luarii deciziei nu este luarea deciziei. Aici regretul si intuitia intra in joc. In primul rand, ganditi-va cum veti simti daca nu luati masuri. Va imaginati in viitor, dupa ce decizia a fost luata sau nu a fost luata. Imaginati-va sentimentele asociate deciziei. Apoi, asculta-ti intuitia. Daca simtiti cu tarie ca preferati sa luati masuri decat sa nu regretati ca nu faceti acest lucru, luati masuri. Chiar daca riscul este mare, amintiti-va ca regretul poate fi mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *