Despre dementa: Epidemia tacuta

In ciuda scaderilor notabile ale sperantei de viata in Romania in ultimii ani, speranta globala de viata a oamenilor este in crestere. Cu o suta de ani in urma, speranta de viata in Romania era de 48,3 pentru barbati si 51,1 pentru femei.

Ce este dementa?
O parte din problema cu tratarea si chiar diagnosticarea dementei este aceea ca nu este doar o singura conditie cu o singura cauza. Cele trei forme cele mai frecvente de dementa sunt Alzheimer, dementa vasculara si dementa cu corpurile Lewy. Din nefericire, este adesea dificil de spus ce tip de dementa are un pacient pana dupa moarte cand creierul poate fi examinat.

Semnele comune de avertizare privind dementa includ:

  • Tulburari de memorie
  • Dificultatea de a comunica si vorbi
  • Pierderea focusului sau a atentiei
  • Vedere redusa
  • Judecata slaba
  • Scaderea abilitatilor de rationament.

Intre varsta de 65 si 74 ani, sansa dumneavoastra de a dezvolta dementa este de numai 3%. Dupa ce ajungi la 75, sansele tale cresc dramatic. Aceasta este de 17% intre 75 si 84 de ani. Cand atingi 85, sansa ta de a dezvolta dementa scade la 32%.

In prezent exista cel putin zece forme cunoscute de dementa si studii post-mortem sugereaza ca doar 49% dintre diagnostice sunt corecte. Pentru a face lucrurile mai rau, orice forma de tratament este incredibil de complicata, datorita barierei hemato-encefalice care pastreaza obiecte si organisme straine din creier. Tratamente noi urmaresc sa eludeze aceasta problema folosind tehnologia cu ultrasunete. Pentru moment, ingrijirea pacientilor si a familiilor lor este cat se poate de confortabila.

Din pacate, multi oameni nu isi planifica viata odata ce devin mai in varsta. Acest lucru ii poate lasa pe cei dragi sa se inteleaga pentru a afla cum sa aiba grija de ei cu un buget limitat. Ingrijirea de baza poate costa 70.000 de dolari pe an. Ingrijirea de inalta calitate poate duce la rezultate mai bune ale pacientilor pentru pacientii cu dementa. Alegerea unei facilitati cu o multime de spatiu verde si resedinte care apar normal poate incuraja un comportament independent. Aceste spatii verzi pot chiar sa reduca agresivitatea, o reactie naturala a unui pacient cu dementa atunci cand nu poate sa inteleaga lumea din jurul lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *