Moduri de a promova dezvoltarea optima a creierului la copii

Parintii doresc ceea ce este mai bine pentru copiii lor, dar amintiti-va c dezvoltarea optima a creierului nu este atat de usoara. In general, creierul unui copil necesita o mare varietate de experiente si stimulare a mediului pentru a se dezvolta in mod normal. Pentru a stimula dezvoltarea creierului, mediul tipic timpuriu al unui copil ar trebui sa fie bogat in experiente senzoriale, limbaj si sociale pentru o dezvoltare optima a creierului.

Creati un mediu vibrant de alfabetizare acasa

Acest lucru inseamna ca cartile si lectura ar trebui sa devina o parte din activitatile zilnice ale familiei. Acest lucru poate spori abilitatile de alfabetizare si de gandire. Care sunt cele mai bune moduri de a crea un mediu bun de cultura la domiciliu?

 1. Cititi carti copiilor dvs. in fiecare zi;
 2. Oferiti copilului accesul la carti – achizitionati carti si pastrati-le in camera copilului;
 3. Faceti drumuri saptamanale in biblioteci ca parte din rutina obisnuita.;
 4. Asigurati-va ca aveti „artefacte literare” prezente in casa – Pastrati ziare, reviste si carti proprii la domiciliu (daca sotul / sotia se plange de gramada de reviste, arata calm beneficiul acestor „artefacte literare”);
 5. Modelati placerea citirii – Cititi in fata copiilor dvs. pentru a le incuraja sa faca acelasi lucru.

Maximizati expunerea copilului la limbaj

 1. Vorbiti copilului cu privire la toate sansele pe care le obtineti – Folositi-va vocabularul regulat (dar nu jurati cuvintele), puneti intrebari si raspundeti la intrebarile copiilor dvs. Nu striga, deoarece probabil vor face acelasi lucru;
 2. Citeste copilului dvs.: Cartile cu imagini contin mai multe cuvinte unice decat conversatiile simple. Acest lucru face cartile ilustrate o sursa importanta de vocabular pentru copiii mici.
  Discutati cu copilul despre numere, litere, culori, forme si indicati numele lucrurilor din jurul lor cat mai des posibil.

3. Provocati experientele cognitive imbogatite

Copiii iubesc jucariile si cele care nu functioneaza cu baterii care lucreaza prin interactiune sunt cele mai bune – Acestea includ jucariile care atrag atat abilitatile motorii brute cat si cele fin

 1. Joaca jocuri cu copiii dvs. si incurajati-i sa joace singuri. Aceasta include puzzle-uri adecvate varstei, desen si jocuri.
 2. Muzica – Furnizeaza accesul la un instrument (sau la un instrument de jucarie), la radio si la o varietate de muzica. Copilul dvs. este probabil singura persoana care va va bucura de cantat si invers.
 3. Expuneti-le cat mai putin posibil pe ecran – limiteaza capacitatea unui copil de a-si folosi imaginatia.
 4. Asigurati-va ca copilul dvs. primeste lectii sau apartine unei organizatii de sport / muzica / arta / dans / drama – Unul in acelasi timp este bine. Mai mult nu este mai bine si va va epuiza doar pe voi doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *