Invata sa fii empatic

Omul fara adapost statea pe coltul strazii intr-o haina zdrentuita, mult prea subtire pentru ziua de iarna agitata. Parea obosit in timp ce ridica un semn simplu de carton, care citea: „Dupa norocul meu, totul ajuta.” Pe masura ce mergeam, micul nostru grup de prieteni si cunostinte se opri pentru a da barbatului cateva dolari.

Majoritatea dintre noi am simtit empatie si compasiune instantanee pentru om. Cu exceptia unui sot al unui cunoscut, care se intoarse cu dezgust in privinta faptului ca persoanele fara adapost erau doar calificati pentru a lucra in sistem. „Probabil ca face mai multi bani decat mine”, a continuat sa se infurie pe masura ce am plecat. Cunoasterea ii inlatura ochii, stanjenita de comportamentul frig si rau al sotului.

De ce, atunci cand vedem o alta persoana care sufera, unii dintre noi suntem capabili sa ne imaginam instantaneu in locul celuilalt si sa simtim simpatia pentru durerea lor, in timp ce altii raman indiferenti si necajiti?

Empatia este cheia

Suntem, in general, destul de bine inzestrati cu propriile sentimente si emotii. Dar empatia ne permite sa „umblam cu un kilometru in pantofii celuilalt”, ca sa spunem asa. Ne permite sa intelegem emotiile pe care o simte o alta persoana.

Pentru multi dintre noi, vazand o alta persoana in durere si raspunzand cu indiferenta sau chiar cu ostilitate totala pare complet incomprehensibila. Dar faptul ca unii oameni raspund astfel arata in mod clar ca empatia nu este un raspuns universal la suferinta altora.

Deci, de ce simtim empatie? De ce conteaza? Si ce impact are asupra comportamentului nostru?

Empatia implica abilitatea de a intelege emotional ceea ce se confrunta cu o alta persoana. In esenta, va pune in pozitia altcuiva si simtiti ce trebuie sa se simta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *