Emotiile ne motiveaza sa actionam

Emotiile pot juca un rol important in felul in care gandim si ne comportam. Emotiile pe care le simtim in fiecare zi ne pot obliga sa luam masuri si sa influentam deciziile pe care le luam despre vietile noastre, atat cele mari, cat si cele mici. Pentru a intelege cu adevarat emotiile, este important sa intelegem cele trei componente critice ale unei emotii.

Emotiile noastre sunt compuse dintr-o componenta subiectiva (modul in care traim emotia), o componenta fiziologica (modul in care corpul nostru reactioneaza la emotie) si o componenta expresiva (cum ne comportam ca raspuns la emotie). Aceste elemente diferite pot juca un rol in functia si scopul raspunsurilor noastre emotionale.

Atunci cand ne confruntam cu un examen nervos, s-ar putea sa simtim o multime de anxietate cu privire la modul in care testul va avea impact asupra notei finale. Din cauza acestor raspunsuri emotionale, ati experimentat o anumita emotie, ati avut motivatia de a lua masuri si de a face ceva pozitiv pentru a va imbunatati sansele de a obtine o nota buna.

De asemenea, avem tendinta de a face anumite actiuni pentru a experimenta emotii pozitive si pentru a minimiza probabilitatea de a simti emotii negative. De exemplu, puteti cauta activitati sociale sau hobby-uri care va ofera un sentiment de fericire, multumire si entuziasm. Pe de alta parte, probabil ca veti evita situatiile care ar putea duce la plictiseala, tristete sau anxietate.

Emotiile noastre pot fi de scurta durata, cum ar fi o senzatie de entuziasm la un co-lucrator sau de lunga durata, cum ar fi tristetea indelungata in urma pierderii unei relatii. Dar de ce simtim cu exactitate emotii? Ce rol servesc ei?

Dupa cum ati invatat, emotiile noastre servesc unei game largi de scopuri. Emotiile pot fi trecatoare, persistente, puternice, complexe si chiar schimbatoare de viata. Ele ne pot motiva sa actionam in mod special si sa ne dea instrumentele si resursele de care avem nevoie pentru a interactiona in mod semnificativ in lumea noastra sociala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *