Auto-control. Tehnici si sfaturi

Auto-controlul este capacitatea de a reglementa si de a modifica raspunsurile pentru a evita comportamentele nedorite, pentru a creste dorintele si pentru a atinge obiectivele pe termen lung. Cercetarile au aratat ca posedarea de auto-control poate fi importanta pentru sanatate si bunastare. Obiectivele comune, cum ar fi pierderea in greutate, exercitiile in mod regulat, mancarea sanatoasa, nu amanarea, renuntarea la obiceiurile proaste si economisirea banilor reprezinta doar cateva obiective ambitioase care cred ca oamenii au nevoie de auto-control.

Oamenii folosesc adesea o varietate de termeni pentru auto-control, inclusiv disciplina, determinare,  vointa si forta.

Psihologii definesc de obicei auto-controlul ca:

  • Capacitatea de a controla comportamentele pentru a evita ispite si pentru a atinge obiectivele
  • Abilitatea de a intarzia satisfactia si de a rezista la comportamentele nedorite sau indemnurile
  • O resursa limitata care poate fi epuizata

Cat de importanta este autocontrolul in viata de zi cu zi

Un sondaj efectuat de Asociatia Americana de Psihologie din 2011 a constatat ca 27% dintre respondenti au identificat lipsa vointei ca factor primar care ii impiedica sa isi atinga obiectivele.

Indiferent daca obiectivul dvs. este de a pierde in greutate, de a castiga un grad de colegiu sau de a renunta la fumat, este usor de crezut ca atingerea unui obiectiv este pur si simplu o chestiune de control al comportamentelor. Majoritatea celor chestionati considera ca auto-controlul poate fi invatat si intarit. Cercetatorii au identificat, de asemenea, un numar de diferiti factori si strategii care pot ajuta oamenii sa-si imbunatateasca auto-controlul.

Auto-controlul este o abilitate importanta care ne permite sa reglementem comportamentul pentru a ne atinge obiectivele pe termen lung. Cercetarile au aratat ca auto-controlul nu este important doar pentru realizarea obiectivului. Persoanele cu o vointa mai mare tind sa faca mai bine in scoala, au o inalta stima de sine si o sanatate fizica si psihica mai buna. In timp ce auto-controlul este o resursa limitata, cercetarile sugereaza, de asemenea, ca exista lucruri pe care le puteti face pentru a va imbunatati si consolida vointa in timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *