Comunicarea cu oameni depresivi

A spune cuvantul potrivit este important, dar cunoasterea cuvintelor gresite de evitat este mai important. Adevarul este ca puteti face multe daune cu ajutorul cuvintelor gresite. Deci, acestea sunt cele mai rele lucruri de spus unui prieten care este deprimat:

1. Iesi din depresie! 
Prietenul tau nu poate sa iasa din depresie. Daca ar putea sa se desprinda de ea, nu crezi ca ar fi facut deja asta? Trebuie sa intelegeti ca nu au ales sa fie deprimati. Este o boala, un dezechilibru chimic. Ori de cate ori ai o conversatie cu prietenul tau deprimat, rezistati indemnului de a le spune sa se smulga din propria lor mica lume, pentru ca smulgerea nu este in puterea lor. Priveste in felul acesta: Daca prietenul tau suferea de diabet, i-ai spune sa scape de el?

2. Incurajare 
Acest lucru ar putea veni intr-adevar dintr-un loc bun din inima ta, cum ar fi: „Inveseleste-te si va fi bine”. Daca tot ce trebuia sa faca o persoana depresiva era sa inveseleasca si sa zambeasca, atunci depresia nu ar fi o problema. Dar nu este asa. Exista persoane cu depresie care au pus un zambet fals atat de perfect incat ar putea pacali intreaga lume cu asta. Depresia nu este vindecata zambind, asa ca abtineti-va sa-i spui prietenului tau deprimat sa inveseleasca pentru ca nu ajuta.

3. Nu poate fi atat de rau
Da, se poate! S-ar putea sa nu para un lucru mare pentru tine. In schimb, poate parea o chestiune banala sau parca prietenul tau exagereaza intreaga situatie. Deci, concluzionati ca nu poate fi atat de rau. Dar evenimentele care ti se par banale sunt o mare problema pentru prietenul tau deprimat. De ce? Pentru ca nu au resursele interne pentru a face fata problemei. Totul pare deja mai putin interesant si mai putin valoros pentru ei. Depresia ii inrautateste deja energia, motivatia, satisfactia si multe altele.

4. Rugati-va ca spiritul depresiei sa plece
Da, oamenii spun asta. Am dat peste un tweet al unei victime suicidale. Victima a spus ca s-a saturat sa fie amortita de lucruri si ca voia doar sa puna capat lucrurilor. Dupa ce am etichetat un grup de sprijin pentru sanatate mintala in tweet si m-am asigurat ca sunt constienti de tendintele sinucigase ale victimei, am decis sa parcurg raspunsurile la tweet-uri. Ceea ce am vazut m-a socat si o perioada nu am putut sa-mi tin gura inchisa. Depresia nu este o pedeapsa a unei zietati, este o boala si trebuie tratata cu seriozitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *